Vítáme vás u nové série článků, která se bude věnovat oblíbené whisky. V úvodu si povíme něco o její historii, poté budeme pokračovat výrobou a dostaneme se až k tomu, jaké máme druhy whisky a jak se má správně degustovat. V dnešním díle se budeme věnovat historii a tomu, jak se whisky stala jedním z nejoblíbenějších druhů alkoholu na světě. Pusťme se tedy rovnou do toho!
Základem výroby alkoholu je destilační technologie, která se do Irska a Skotska dostala díky mnichům v období mezi roky 1100-1300. V Itálii, ze které mnichové přišli, se alkohol vyráběl z vína, pro které nejsou podmínky na britských ostrovech zrovna nejvhodnější. Pro destilaci se začal používat tamní ječmen a z výsledné lihoviny se prakticky stala whisky. Důležité je ale říct, že tento klášterní produkt neměl stejný účel jako dnes, protože sloužil čistě k léčebným rituálům. Dal se používat buďto vnitřně jako anestetikum, nebo jako antibiotikum na vnější rány.
Brzy se pro léčivý alkohol začalo užívat latinské označení “aqua vitae” znamenající “voda života”, které si ostrované přejali do gaelštiny jako “uisge beatha”. Časem se začala používat jen zkrácená verze “uisge”, která je od slova “whisky” už jen krůček, i když to tak na první pohled hned nevypadá. Zkuste si toto gaelské slovo ale vyslovit a hned pochopíte.
Během závěru 15. století přestala být výroba whisky limitována jen na kláštery a lékárny a velice rychle se skrze irské a skotské imigranty dostala do Severní Ameriky a dále do celého světa. Zajímavostí je, že z roku 1494 pochází první písemná zmínka o skotské whisky, kdy král pověřuje mnicha Cora k destilaci. John Cor se tak zasloužil o první “oficiální” várku skotské, která čítala 500 lahví. Velký nárůst v produkci whisky proběhl v letech 1536 až 1541, kdy Henry VIII. zrušil kláštery a mniši si museli najít nové živobytí. Často to byli profesionálové přes destilaci, takže ve svém zaměření pokračovali i na vlastní pěst a počet palíren se rychle zvýšil.
Možná vás mezi řádky napadla otázka - jak vlastně tehdejší whisky chutnala? Asi byste při jejím ochutnání byli nemile překvapeni, protože whisky, která se dříve vyráběla, vůbec nezrála. Měla tedy hodně surovou, možná až brutální chuť, kterou by asi málokdo připodobnil k té dnešní. Na obrázku pak můžete vidět pravděpodobně nejstarší whisky na světě. Předpokládá se, že byla vyrobena před více jak 160 lety.
Pokračujme v historii dál. Největší rozmach zažila whisky paradoxně v období, kdy na její výrobu byly uvaleny extrémní daně. To se stalo roku 1707, kdy se sjednotilo Skotsko s Anglií a výběrčí daní začali vymáhat tak obrovské poplatky, že některé palírny musely ukončit svůj provoz. Zbytek lihovarů se rozhodl ukrýt před korunou a pokračovat s výrobou potají. Začalo tak období pašování a ukrývání lahví, kdy lidé destilovali jen v noci, protože tma skryla kouř vycházející z komínů. Z tohoto důvodu se takto vyráběné whisky začalo říkat moonshine (měsíční svit). Předpokládá se, že v této době byla až polovina vyrobené skotské whisky ilegální. K legalizaci došlo až v roce 1823, kdy mohly palírny za malý poplatek začít fungovat v běžném režimu.
Od této éry byla whisky nemalou součástí mnoha historických událostí, které formovaly dnešní svět a o její oblibě vás jistě nemusíme vůbec přesvědčovat. Více zajímavostí nejen o historii budeme průběžně sdílet na našem Facebooku a Instagramu, tak nás nezapomeňte sledovat. Dozvíte se třeba to, za jakých okolností se whisky používala jako měna, jak pomohla zdvacetinásobit počet prodejen řetězce lékáren, nebo jak trhu s tímto oblíbeným alkoholem pomohl škůdce vinné révy. Za dva týdny pak na toto téma navážeme a jednoduše si v dalším článku popíšeme celý výrobní proces. Jistě pak při dalším pití oceníte whisky více, než kdy dřív.