Brandy
Brandy je ovocná, nejčastěji vinná, pálenka vyzrávající v dubových sudech. Jste-li příznivcem Metaxy, pak jste na správné adrese. Připravili jsme pro vás výběr těch nejzajímavějších vínovic z celého světa.
#ShowMore#
Původ slova Brandy pochází z holandského Brandewjin, což v překladu znamená ohnivé nebo pálené víno. Destilát se pálí s fermentované ovocné šťávy. Potom vetšinou zraje v sudech po španělských sherry, které mu propůjčují typickou tmavou barvu a unikátní charakter.
Destilace vinných moštů je známa už od 12. století a důvody pro její vznik jsou pravděpodobně dva. Prvním bylo zvýšení trvanlivosti, což ocenili zejména mořeplavci a obchodníci obecně. Tím druhým pak byla snaha vyhnout se daním. V té době se platila daň za množství tekutiny, nikoliv z objemu alkoholu, což přivedlo obchodníky k destilaci. Původní myšlenkou bylo, že po proclení opět pálenku naředí vodou a získají tak zpět své víno. Jaké překvapení je ale čekalo, když po dlouhé plavbě jejich pálenka v sudech vyzrála a byla lepší než původní víno. A touto náhodou vzniklo brandy, které se potom vyladilo až k dokonalosti, jak jej známe dnes.
Nejcennějším druhem brandy je bezesporu francouzský koňak. Je to brandy pocházející z regionu města Cognac a destilované z místních špičkových odrůd vinné révy. Kategorií samou pro sebe je pak řecká brandy Metaxa, která vzniká mícháním vinných destilátů, archivního vína a koření. Španělsko zase zastupuje např. vinařství Williams & Humbert se svou legendární řadou Gran Duque de Alba.
V Itálii se pak destilují vinné výlisky tzv. matoliny a zdejší pálenka nese název Grappa. Grappa má jiný charakter než klasické brandy, je ale stejně smyslná a okouzlující. Nejlepší italskou grappu pak vyrábí rodinná společnost Poli.
Původní název brandy sice označuje vypálené révové víno, dnes ale toto označení používáme i pro destiláty vyráběné pálením zkvašených moštů z jiného ovoce než pouze z vinné révy. Ovocné pálenky většinou ale po destilaci již v sudech nezrají a jsou tak čiré, ikdyž samozřejmě existují i ovocné pálenky zrající v dubových sudech. Mezi prvotřídní ovocné brandy bezesporu patří švýcarská Etter a německá Zieger.