Godet

Založení

Maison Godet a cognac zde se vyrábějící má dlouho a noblesní historii. Jeho tradice inovátorství a excelence sahá až do 16. století, kdy se v La Rochelle usadil zakladatel rodu, nizozemský obchodník Bonaventure Godet.  Byl součástí holandské kupcovské rodiny, která zakotvila a našla domov ve Francii. Stejně jako mnoho holanďanů v období renesance, byl i Bonaventure od narození zapáleným námořníkem a vynikajícím obchodníkem.  Byl typickým zástupcem nové generace dobrodruhů a pionýrů, kteří se začali ze svých holandských přístavů plavit po celém světě.

Staré pořádky

La Rochelle (na západním pobřeží Francie) byl v tu dobu velmi mocný a dynamický přístav a hlavní obchodní centrum. The United-Provinces of Holland byl v té době největší holandský importér vín vyrobených v regionu okolo La Rochelle nazávaném Vins d’Aunis. Důsledkem toho byl Bonaventurův příchod do La Rochelle, kde chtěl, stejně jako mnoho holanďanů v té době, založit svojí vlastní obchodní společnost a dovážet do své rodné země věhlasné francouzské víno a sůl.

destinationnew_02

Toto se však jevilo jako velmi komplikovaný byznys zejména z toho důvodu, že vína takto převážená trpěla a jejich kvalita se dlouhou plavbou a mnohdy ve špatných podmínkách  rapidně zhoršovala. Tento přetrvávající problém vedl holandské obchodníky z La Rochelle k nápadu víno destilovat a tím ho udělat trvanlivějším a odolnějším “přežít” plavbu do Holandska.

Brandwijn (vypálené víno, anglicky Brandy) spatřilo světlo světa a brzy bylo celému světu známo pod pojmem Cognac. Pro obchodníky to znamenalo prakticky okamžitý úspěch a Bonaventure Godet si získal vynikající pověst převážne u evropské protestantské vyšší třídy. Jeho úspěch nabral takový věhlas že král Henry IV osobně napsal Bonaventurovi, aby mu tak pogratuloval k vyjímečnosti jeho eaux-de-vie a udělil mu možnost zobrazovat jeho erb na produktech určených k exportu.

Jean Godet byl povýšen králem Louisem XIV do rytířského stavu. Jean tímto také získal titul čestného starosty města Fontenais.

Otevřenost světu

Gédéon-Louis GODET zaregistroval značku GODET jako obchodní společnost a byl první kdo použil značkové lahve. Byl známý jako vyjímečný obchodník se známostmi po celé Evropě. Z tohoto důvodu byl také zvolen do úřadu vícekomisaře holandského námořnictva a obchodní komory,

1838 Zrození klasiky

Augustin Godet byl známý pro svůj vytříbený smysl pro inovace a velkou zálibu v gastronomii. Jeho záliba v dobrém jídle vedla až skoro k obžérství a právě z touhy minimalizovat na co možná nejnižší úroveň následky nadměrného přejídání, se Augustin zabíval vývojem nových destilačních metod. Výsledkem je dnes již legendární cognac Gastronome, suchý a květinový, zrající minimálně po dobu 14ti let v dubových sudech, který od té doby tvoří charakteristický rys domu Godet.

gastro box

Nákaza Phylloxerou

První krize způsobená Phylloxerou (mšice devastující vinnou révu původem z Ameriky) zasáhla francii v r. 1863. Tato krize zdevastovala skoro všechny evropské vinohrady a zejména v okolí La Rochelle musely být všechny vynice vytrhány a spáleny. Poté byly vinice přestěhovány nížeji do vnitrozemí do regionů okolo měst Cognac, Jarnac a Ségonzac. Více náchylná odruda Folle Blanche byla nahrazena odolnější Ugni Blanc.

Tato krize způsobila producentům velké problémy a oni tak museli najít nové způsoby výroby, což ve finále posunulo celkovou produkci brandy do nové éry.V této době ovládali Godet dva bratři, Paul a Louis. Paul řídil obchodní záležitosti z jeho sídla v Clavier a Louis měl na starosti samotnou výrobu v opatství Grâce-Dieu.

Americká prohibice

Jako správný obchodník, který si jde tvrdě za svým cílem, se zachoval Jean GODET když se přestěhoval v době vrcholící prohibice do New Yorku. Z Big Apple (přezdívka pro NYC) tak řídil celý rodinný byznys. I přes stále platnou prohibici zde byla obrovská poptávka po kvalitním cognacu. Jean postavil sklady v kanadském Saint-Pierre-et-Miquelon, což je městečko nacházející se ihned za hranicí s USA a odtud zásoboval cognacem americké zákazníky a překupníky. Mezi jeho nejznámější zákazníky patřil např. Schenlé a Al Capone.

collection

1936 Založení apelace Cognac AOC (Appellation d'origine contrôlée) což je speciální právní úprava co vše musí brandy obsahovat a jak musí být vyrobena aby mohla nést jméno Cognac.

1938 Vznikly přesně dané hranice a vinařská oblast obklopující město Cognac tak byla rozdělena na šest regionů a to: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois, Bois Ordinaires. Více v encyklopedii.

mapa regionu cognac

1939 Résistance  a válečná léta

Jacques GODET  začal pracovat pro maison GODET ihned po ukončení studií na HEC. Stejně jako jeho otec, Jacques vyslyšel volání generála De Gaulle a přidal se k hnutí Résistance (francouzské hnutí odporu proti německé okupaci a kolaborativní francouzské vládě v letech druhé světové války). Zde se brzy stal územním velitelem na jihozápadě Francie jimž zůstal až do r. 1944, kdy se stal velitelem londýnské divize.

resistance

V Bordeaux r. 1944 byl udán gestapu a musel utéci do Španělska, kde byl však zajat nacionalistickou armádou. Podařilo se mu opět utéct, tentokrát do Maroka, a zde se přidal ke generálu Leclercovi  a jeho 2. ozbrojené divizi, kde sloužil I jeho mladší bratr a se kterou později osvobodil Paříž.

1942 Maison GODET byl obsazen Němci na jaře r. 1942 kdy se přišlo na Jaquesovi aktivity v hnutí Résistance. Naštěstí se však podařilo zachránit nejlepší lahve tak, že je na Jaquesovi instrukce skladník zakopal na zahradě. Tyto lahve byly ukryty po celou válku a v současnosti maison GODET stále pracuje na shromáždění těchto neskutečně vzácných brandy

1984 Maison GODET byl z rodinných důvodů prodán společnosti Gran Metropolitan Group (nyní Diajo), která současně zaměstnává Jean-Jacques GODET jako svého presidenta. Z této doby pochází i motto společnosti “Budoucnost přichází z naší historie”.

Světlo světa spatří X.O Excellence, důmyslný blend cognaců z Borderies, Grande Champagne a Petite Champagne, které zrály minimálně 25 let. Tento X.O byl vybrán k oslavě jubilea královny Elizabeth II.

xo 2

1985 Stvoření champagne Maxime GODET, Montagne de Verzy 1er cru.

1990 Epicure, blend ročníkových Folle Blanche, přichází na svět. Je to báječný způsob jak ocenit původní odrůdy vín používaných v Cognacu. Folle Blanche je pro maison Godet to samé jako brandy pro La Rochelle: začátek dlouhého dobrodružství.

folle blanch label

1995 Jean-Jacques Godet kupuje od Gran Metropolitan zpět maison GODET. Ten se tak ocitá zpět v rukách rodiny zakladatele.

Tong Ding Wu Lung

Po návratu z obchodní cesty po Taiwanu, dostal Jean-Jacques GODET jednoduchý, ale o to báječnější nápad zpočívající v míchání cognacu s taiwanským národním pitím, čajem Wu Lung.

K tomuto účelu nechal přivést tento speciální čínský čaj, přeměnil ho na likér a smíchal s cognacem. Tong Ding Wu Lung byl zrozen. Velice brzy se tento nápoj stal v Taiwanu kultem a je to další svědectví o neobyčejném smyslu pro inovace této legendární palírny.

2000 Château Haut-Laplagne & Ségla-Laplagne. Maison Godet kupuje 10 hektarů vinic v apellaci Puisseguin-Saint-Emilion.

-saint-emilion-

2001 PEARADISE

Tento nápoj vymyslel paul GODET pro svoji milovanou ženu Germaine. Jedná se o blend velmi mladých cognaců a hruškové esence podávaný většinou na ledu.

godet-pearadise-liker

Jean Edouard Godet se přidal k maison GODET po té co pár let pracoval na vinicích v Bordeaux, Chile a na Novém Zélandě. Jeho výhradní zaměření spočívalo v přebudování globální distribuční sítě. V r. 2009 se stal presidentem společnosti a stal se tak již 15. generací GODETů vyrábějící tento smyslný nápoj.

Maxime Godet, mladší bratr Jeana-Eduarda, se přestěhoval do Shangaje kde vytvořil distribuční síť pro Asii.

2012 ANTARCTICA

Naprostý zlom v produkci cognacu. První čirý cognac na světě byl stvořen v r. 2012 a je tak dalším a zatím posledním, inovativním počinem maison GODET. Crystalově čistý, dřevnatý a podávaný na ledu startuje GODET Antarctica novou éru cognaců. Ostatně co jiného také od tohoto maison čekat.

antartica

 

 

 

Žádné produkty značky Godet nebyly nalezeny...