Godet
Založení
Maison Godet a cognac zde se vyrábějící má dlouho a noblesní historii. Jeho tradice inovátorství a excelence sahá až do 16. století, kdy se v La Rochelle usadil zakladatel rodu, nizozemský obchodník Bonaventure Godet. Byl součástí holandské kupcovské rodiny, která zakotvila a našla domov ve Francii. Stejně jako mnoho holanďanů v období renesance, byl i Bonaventure od narození zapáleným námořníkem a vynikajícím obchodníkem. Byl typickým zástupcem nové generace dobrodruhů a pionýrů, kteří se začali ze svých holandských přístavů plavit po celém světě.
Staré pořádky
La Rochelle (na západním pobřeží Francie) byl v tu dobu velmi mocný a dynamický přístav a hlavní obchodní centrum. The United-Provinces of Holland byl v té době největší holandský importér vín vyrobených v regionu okolo La Rochelle nazávaném Vins d’Aunis. Důsledkem toho byl Bonaventurův příchod do La Rochelle, kde chtěl, stejně jako mnoho holanďanů v té době, založit svojí vlastní obchodní společnost a dovážet do své rodné země věhlasné francouzské víno a sůl.
Toto se však jevilo jako velmi komplikovaný byznys zejména z toho důvodu, že vína takto převážená trpěla a jejich kvalita se dlouhou plavbou a mnohdy ve špatných podmínkách rapidně zhoršovala. Tento přetrvávající problém vedl holandské obchodníky z La Rochelle k nápadu víno destilovat a tím ho udělat trvanlivějším a odolnějším “přežít” plavbu do Holandska.
Brandwijn (vypálené víno, anglicky Brandy) spatřilo světlo světa a brzy bylo celému světu známo pod pojmem Cognac. Pro obchodníky to znamenalo prakticky okamžitý úspěch a Bonaventure Godet si získal vynikající pověst převážne u evropské protestantské vyšší třídy. Jeho úspěch nabral takový věhlas že král Henry IV osobně napsal Bonaventurovi, aby mu tak pogratuloval k vyjímečnosti jeho eaux-de-vie a udělil mu možnost zobrazovat jeho erb na produktech určených k exportu.
Jean Godet byl povýšen králem Louisem XIV do rytířského stavu. Jean tímto také získal titul čestného starosty města Fontenais.
Otevřenost světu
Gédéon-Louis GODET zaregistroval značku GODET jako obchodní společnost a byl první kdo použil značkové lahve. Byl známý jako vyjímečný obchodník se známostmi po celé Evropě. Z tohoto důvodu byl také zvolen do úřadu vícekomisaře holandského námořnictva a obchodní komory,
1838 Zrození klasiky
Augustin Godet byl známý pro svůj vytříbený smysl pro inovace a velkou zálibu v gastronomii. Jeho záliba v dobrém jídle vedla až skoro k obžérství a právě z touhy minimalizovat na co možná nejnižší úroveň následky nadměrného přejídání, se Augustin zabíval vývojem nových destilačních metod. Výsledkem je dnes již legendární cognac Gastronome, suchý a květinový, zrající minimálně po dobu 14ti let v dubových sudech, který od té doby tvoří charakteristický rys domu Godet.
Nákaza Phylloxerou
První krize způsobená Phylloxerou (mšice devastující vinnou révu původem z Ameriky) zasáhla francii v r. 1863. Tato krize zdevastovala skoro všechny evropské vinohrady a zejména v okolí La Rochelle musely být všechny vynice vytrhány a spáleny. Poté byly vinice přestěhovány nížeji do vnitrozemí do regionů okolo měst Cognac, Jarnac a Ségonzac. Více náchylná odruda Folle Blanche byla nahrazena odolnější Ugni Blanc.
Tato krize způsobila producentům velké problémy a oni tak museli najít nové způsoby výroby, což ve finále posunulo celkovou produkci brandy do nové éry.V této době ovládali Godet dva bratři, Paul a Louis. Paul řídil obchodní záležitosti z jeho sídla v Clavier a Louis měl na starosti samotnou výrobu v opatství Grâce-Dieu.
Americká prohibice
Jako správný obchodník, který si jde tvrdě za svým cílem, se zachoval Jean GODET když se přestěhoval v době vrcholící prohibice do New Yorku. Z Big Apple (přezdívka pro NYC) tak řídil celý rodinný byznys. I přes stále platnou prohibici zde byla obrovská poptávka po kvalitním cognacu. Jean postavil sklady v kanadském Saint-Pierre-et-Miquelon, což je městečko nacházející se ihned za hranicí s USA a odtud zásoboval cognacem americké zákazníky a překupníky. Mezi jeho nejznámější zákazníky patřil např. Schenlé a Al Capone.
1936 Založení apelace Cognac AOC (Appellation d'origine contrôlée) což je speciální právní úprava co vše musí brandy obsahovat a jak musí být vyrobena aby mohla nést jméno Cognac.
1938 Vznikly přesně dané hranice a vinařská oblast obklopující město Cognac tak byla rozdělena na šest regionů a to: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois, Bois Ordinaires. Více v encyklopedii.
1939 Résistance a válečná léta
Jacques GODET začal pracovat pro maison GODET ihned po ukončení studií na HEC. Stejně jako jeho otec, Jacques vyslyšel volání generála De Gaulle a přidal se k hnutí Résistance (francouzské hnutí odporu proti německé okupaci a kolaborativní francouzské vládě v letech druhé světové války). Zde se brzy stal územním velitelem na jihozápadě Francie jimž zůstal až do r. 1944, kdy se stal velitelem londýnské divize.
V Bordeaux r. 1944 byl udán gestapu a musel utéci do Španělska, kde byl však zajat nacionalistickou armádou. Podařilo se mu opět utéct, tentokrát do Maroka, a zde se přidal ke generálu Leclercovi a jeho 2. ozbrojené divizi, kde sloužil I jeho mladší bratr a se kterou později osvobodil Paříž.
1942 Maison GODET byl obsazen Němci na jaře r. 1942 kdy se přišlo na Jaquesovi aktivity v hnutí Résistance. Naštěstí se však podařilo zachránit nejlepší lahve tak, že je na Jaquesovi instrukce skladník zakopal na zahradě. Tyto lahve byly ukryty po celou válku a v současnosti maison GODET stále pracuje na shromáždění těchto neskutečně vzácných brandy
1984 Maison GODET byl z rodinných důvodů prodán společnosti Gran Metropolitan Group (nyní Diajo), která současně zaměstnává Jean-Jacques GODET jako svého presidenta. Z této doby pochází i motto společnosti “Budoucnost přichází z naší historie”.
Světlo světa spatří X.O Excellence, důmyslný blend cognaců z Borderies, Grande Champagne a Petite Champagne, které zrály minimálně 25 let. Tento X.O byl vybrán k oslavě jubilea královny Elizabeth II.
1985 Stvoření champagne Maxime GODET, Montagne de Verzy 1er cru.
1990 Epicure, blend ročníkových Folle Blanche, přichází na svět. Je to báječný způsob jak ocenit původní odrůdy vín používaných v Cognacu. Folle Blanche je pro maison Godet to samé jako brandy pro La Rochelle: začátek dlouhého dobrodružství.
1995 Jean-Jacques Godet kupuje od Gran Metropolitan zpět maison GODET. Ten se tak ocitá zpět v rukách rodiny zakladatele.
Tong Ding Wu Lung
Po návratu z obchodní cesty po Taiwanu, dostal Jean-Jacques GODET jednoduchý, ale o to báječnější nápad zpočívající v míchání cognacu s taiwanským národním pitím, čajem Wu Lung.
K tomuto účelu nechal přivést tento speciální čínský čaj, přeměnil ho na likér a smíchal s cognacem. Tong Ding Wu Lung byl zrozen. Velice brzy se tento nápoj stal v Taiwanu kultem a je to další svědectví o neobyčejném smyslu pro inovace této legendární palírny.
2000 Château Haut-Laplagne & Ségla-Laplagne. Maison Godet kupuje 10 hektarů vinic v apellaci Puisseguin-Saint-Emilion.
2001 PEARADISE
Tento nápoj vymyslel paul GODET pro svoji milovanou ženu Germaine. Jedná se o blend velmi mladých cognaců a hruškové esence podávaný většinou na ledu.
Jean Edouard Godet se přidal k maison GODET po té co pár let pracoval na vinicích v Bordeaux, Chile a na Novém Zélandě. Jeho výhradní zaměření spočívalo v přebudování globální distribuční sítě. V r. 2009 se stal presidentem společnosti a stal se tak již 15. generací GODETů vyrábějící tento smyslný nápoj.
Maxime Godet, mladší bratr Jeana-Eduarda, se přestěhoval do Shangaje kde vytvořil distribuční síť pro Asii.
2012 ANTARCTICA
Naprostý zlom v produkci cognacu. První čirý cognac na světě byl stvořen v r. 2012 a je tak dalším a zatím posledním, inovativním počinem maison GODET. Crystalově čistý, dřevnatý a podávaný na ledu startuje GODET Antarctica novou éru cognaců. Ostatně co jiného také od tohoto maison čekat.