Když žijete ve Vysokých Tatrách, tak musíte mít neustále při ruce něco, co vás zaručeně zahřeje. Horalové si proto vařili nápoj který povzbudil mysl a rovnou i pomohl s jakýmkoli nachlazením. Každá rodina sice měla trochu jiný recept, avšak základ byl víceméně stejný - vroucí voda, bylinky, pálenka, med, česnek a lůj. Všichni této medicíně odjakživa říkali čaj. Součástí pití tatranského čaje byly i nejrůznější rituály, které můžete dodnes zažít v horských kolibách.
Tradice tatranského čaje postupem času trochu upadla do zapomnění, což se rozhodl změnit Ján Semaňák. Právě on viděl v tatranském čaji zapomenutý národní nápoj, který měl obrovský potenciál stát se oblíbeným i za hranicemi Slovenska. Na začátku roku 2003 tak začala výroba a distribuce Tatratea na Slovensku, v té době ještě v menších sériích. Značka zaznamenala velký úspěch a už v roce 2004 se znásobilo vyráběné množství. Vlajkovou lodí se stala dodnes velice oblíbená "dvaapadesátka" s tajnou recepturou.
Co to ten tatranský čaj vlastně je a jak se vyrábí? Oficiálně se Tatratea řadí do rodiny likérů (z latinského liquifacere - rozpustit) - sladkých, alkoholických nápojů ochucených ovocem, bylinkami, kořením či smetanou. Základem pak je křišťálově čistá voda z Tater, alkohol z melasy z cukrové řepy a indický černý čaj z provincie Assam, který se pomalu maceruje ve studeném alkoholu. Nezbytnou přísadou jsou taktéž dubové holbiny, které se namáčí v jemném lihu a dodávají Tatratea ikonické aroma. Nemůžeme zapomenout ani na tajnou směs bylinek a koření, které do čaje propisují nádhernou vůni a propůjčují mu jeho typickou chuť.
Kouzlo pak spočívá v samostatné dvou až třístupňové maceraci, která z ingrediencí vytáhne to nejlepší. Po vyluhování vše projde jemnou filtrací. Dalším krokem je osmitýdenní zrání, kdy si spolu všechno pěkně poleží v jednom tanku. Na řadě je pramenitá voda, díky které se do každé lahve ukryje kousek Tater. Předposledním tajemným krokem je přidání dalších přísad jako je alkohol, cukr, ovocný destilát nebo výtažky z ovoce, díky kterým se dosáhne perfektně vyvážené chuti. V poslední fázi se vše nechá 6 týdnů odpočívat. Nakonec se tatranský čaj naplní do lahví a ručně zabalí.
Dnes Tatratea spadá pod firmu Karloff s.r.o., která vyváží 14 druhů tatranského čaje do celého světa. Narazíte na něj už snad v každém baru, kde si je můžete vychutnat samotné (studené či horské) nebo v různých skvělých koktejlech. A protože nechceme zůstat pozadu, rozšířili jsme o ně i náš sortiment. Prozatím jsme vybrali ty nejoblíbenější kousky - 42% Peach, 52% Original, 62% Forest Fruit a 3 druhy degustačních sad. Všechny vyjmenované lahve jsou v krásném dárkovém balení, tak si na ně vzpomeňte, až budete shánět originální dárek. :)