Nové kousky z legendární palírny The Macallan nyní v našem eshopu. Limitovaný počet, po vyprodání již zřejmě nebudou k dostání.
The Macallan 12 Years Old Sherry Oak je nejmladší z této kolekce single maltů zrajících v sudech po španělském sherry. Jeho vytříbená kvalita a charakter je důvodem proč je nejen odborníky, ale i širokou veřejností právoplatně považován za vůbec nejlepší skotský dvanáctiletý malt.
Barva je tmavě zlatá. Aroma je vanilkové s tóny zázvoru, sušeného ovoce, sherry a kouře. Chuť je delikátně jemná s tóny sušeného ovoce a sherry. Vše je vybalancováno dřevitým kouřem a kořením. Závěr je pak dlouhý s tóny sladkých karamelek a sušeného ovoce. Stejně jako u chuťového profilu je i v závěru cítit dřevitý kouř a koření.
The Macallan 12 Years Old Fine Oak je zástupce stejnojmenné kolekce vyznačující se zráním ve třech typech sudů. Destiláty pro výsledný single malt zrají v evropských dubových sudech po sherry, amerických dubových sudech ve kterých taktéž dříve zrálo sherry a nakonec v amerických dubových sudech po bourbonu. Díky tomuto unikátnímu spojení vznikla jemná, delikátní a komplexní whisky špičkové kvality.
Barva je tmavě slámová. Aroma se vyznačuje komplexností se stopami ovoce a vanilky. Chuť je pak středně těžká s rovným zastoupením ovoce, dubu a koření. Závěr je pak přetrvávající opět s tóny sušeného ovoce, dubu a koření a stopami vanilky.
The Macallan
Palírna Macallan byla založena v roce 1824. Její kanceláře a návštěvnické centrum se nachází uprostřed rozlehlého parku v zámečku Easter Elchie. Samotná palírna pak leží v těsné blízkosti tohoto malebného parku. V roce 1892 koupil palírnu Roderick Kemp, který se kvůli tomu vzdal svých podílů ve věhlasné destilerii Talisker. Pro maximalizaci odbytu byl mezi lety 1965 a 1975 zvýšen počet kotlů ze šesti na 21. Čtrnáct z nich jsou navíc nejmenší kotle ze všech palíren ve Speyside. Díky většímu kontaktu výparů s mědí je tak nově vypálený destilát mnohem bohatší. Za zmínku stojí, že Macallan používá pouze 16% destilátu z jedné várky. Prostě a jednoduše do svých sudů dává jen to nejlepší, co ze svých kotlů získá.
To, co však dělá Macallan tak typickým, jsou jeho sudy, které si nechávávají vyrábět ve španělském Jerezu. Ještě než jsou ale do palírny dodány,
zraje v nich prémiové sherry Gonzales Byass. Macallan dále používá i americké sudy po sherry a bourbonu. Díky tomuto výrobnímu procesu je whisky z Macallan velice komplexní, plná a obsahuje pro whisky ze Speyside tolik typický květinový nádech. Ze sudů dále pochází i barva destilátu. Macallan nikdy svojí whisky nepřibarvuje. První single malt uvedl na trh tehdejší šéf firmy a přímý potomek Kempových Allan Shiach v 80. letech 20. století. Ihned si díky tomu získal slávu a firmě zajistil úspěch obřích rozměrů. I přes svoji mimořádnou pozici na trhu nebylo možné pro rodinu Shiachů firmu dále úspěšně rozvíjet, aniž by se absence velkého kapitálu neprojevila na konkurenceschopnosti. V roce 1996 ji tak prodali a dnes je palírna v majetku společnosti The Edrington Group.