Skotská whisky
Skotská single malt whisky se destiluje a zraje výhradně na území Skotska. Jednodruhová whisky se po zrání ze sudů stáčí přímo do lahví a vyznačuje se zejména vysoce unikátní chutí, ve které lze dobře rozpoznat jednotlivé složky. Každá lahev nese výrazný otisk své palírny a lidské práce, která se na ní po mnoho generací podílela.
#ShowMore#
Základem skotské whisky je sladový ječmen, který se často suší nad rašelinou. Dále také kvalitní pramenitá voda z místních zdrojů. Destiluje se nejčastěji dvakrát ve velkých měděných kotlích. Zrání probíhá nejméně 3 roky v pečlivě vybíraných dubových sudech. Ty jsou často po bourbonu či po sherry, což whisky přináší další chuťový rozměr.
Skotsko se dělí na 5 (6) hlavních whisky regionů a každý z těchto regionů produkuje whisky právě pro svůj kraj typickou. Nejmenší počet palíren najdeme v Lowlands neboli skotské nížině a na poloostrově Kintyre v okolí města Campbeltown. Naopak nejhustší koncentrace palíren je v oblasti údolí řeky Spey, v tzv. Speyside. Tamní whisky je ovocná a sladká a ve většině případů bez kouřového aroma. Co se rozlohy týče, tak nejrozlehlejším regionem je Highlands. Pod Vysočinu spadají i ostatní Ostrovy kromě Islay (Arran, Jura, Mull, Orkney a Skye). Podle některých zdrojů jsou však Ostrovy samostatný region. My na ESPIRITS jim každopádně samostatnost přisuzujeme. Posledním významným a specifickým regionem je ostrov Islay, známý pro produkci silně nakouřených single maltů.
Skotská single malt whisky vždy velmi dobře poslouží jako originální luxusní dárek pro muže, ať už k narozeninám, výročí svatby nebo jiným významným událostem. Tipů na dárek najdete na ESPIRITS nespočet. Položky vedené jako SKLADEM můžete tak mít již do druhého dne.